Puhelimet

iPhone SE (2016)

iPhone SE (2016)

iPhonella on vastustajiensa keskuudessa se kuva, että puhelimessa ei maksa mikään muu kuin merkki: samat temput tekevän puhelimen saa muilta valmistajilta halvemmalla. Apple kuitenkin tarttui tähän ja alkoi kehittelemään uutta mallia vuonna 2015. iPhone 6:n julkaisun jälkeen monet Applen käyttäjät myös haikailivat takaisin neljän tuuman näyttöihin. Tuloksena syntyi iPhone SE, jossa kirjainyhdistelmä on lyhenne sanoista “Special Edition”. Tavoitteena oli luoda edullinen mutta tehokas iPhone.

Tekniset ominaisuudet

iPhone SE on käytännössä iPhone 6S:n prosessorit käärittynä iPhone 5S:n malliin. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Applen julkaisema uusi puhelin pienentää näytön kokoa suhteessa edeltäjäänsä. iPhone 6 -malleista lähtien näytön standardikoko on ollut 4,7 tuumaa. iPhone julkistettiin maaliskuussa 2016. Yhtiö lopetti puhelimen valmistuksen vuonna 2018, mutta toi ne takaisin seuraavan vuoden tammikuussa hintaan 249 dollaria, ja tämä erä oli loppuunmyyty kuun loppuun mennessä.

iPhone SE:n etukamerassa on 1,2 megapikselia kun taas takakamerassa 12,2, jolla pystyy kuvaamaan 4K-tasoista videota. Flash-muistia puhelimessa on joko 16, 32, 64 tai 128 Gt mallista riippuen. Julkaisun yhteydessä iPhone SE:n käyttöjärjestelmä oli iOS 9.3 ja se on päivitettävissä nykyiseen iOS 14 -käyttöjärjestelmään, jonka viimeisin versio julkaistiin marraskuussa 2020. iPhone 6S:n ominaisuuksista poiketen iPhone SE:ssa ei ole paineen tunnistavaa näyttöä. Näyttö on kuitenkin Applen patentoima Retina-näyttö, jonka resoluutio on 1136 x 640 pikseliä, kuten iPhone 5S:n kohdalla.

Suojakuoret

Koska puhelin on fyysisiltä mitoiltaan sama kuin iPhone 5S, käyvät iPhone SE kuoret myös näihin aikaisempiin malleihin. Kuten iPhone 5 -malleissakin, ovat lompakkokuoret hyvin suosittuja iPhone SE:n kanssa, jolloin puhelimen mukana kulkee kaikki tarpeellinen, kuten monet kortit ja pieni määrä käteistä.

Yleiset arviot

iPhone SE sai kokolailla hyvän vastaanoton kuluttajien keskuudessa. Etenkin oltiin tyytyväisiä siihen, että huolimatta uusimmasta tekniikasta perinteinen aux-portti löytyi edelleen. Myös dark mode -tukea arvostettiin, jonka avulla silmiä rasittavaa sinistä valoa voidaan vähentää. Jotain iPhone SE:n suosiosta kertoo kuitenkin se, että siitä siitä julkistettiin toisen sukupolven malli vuonna 2020. Tämä uusi versio on kuitenkin kooltaan 4,7-tuumainen.