Puhelimet

iPhone 7

iPhone 7

iPhone 7:n julkistamisen tiedon myötä alettiin keskustella siitä, että Apple panostaisi ennen kaikkea sellaisiin ominaisuuksiin, jotka eivät näkyisi ulospäin. Joitain ulkoisiakin muutoksia tehtiin suhteessa tätä puhelinmallia edeltäneesen iPhone 6:een. Näkyvin uudistus oli se, että aux-portti poistettiin täysin, eli langallisilla kuulokkeilla musiikin kuuntelu ei enää onnistunut ja puhelimen mukana tulivat uudet Applen langattomat kuulokkeet, joita internetin vääräleuat vertasivat muun muassa sähköhammasharjan vaihtopäihin.

Julkaisuajankohta

iPhone 7 julkaistiin elokuussa 2016. Kauppoihin se saatiin 16. syyskuuta ja ensimmäistä kertaa siten, että Suomessakin puhelimen sai samaan aikaan kuin Yhdysvalloissakin. Samassa yhteydessä julkaistiin tuttuun tapaan myös iPhone 7 Plus.

Tekniset ominaisuudet

iPhone 7:n alkuperäinen käyttöjärjestelmä oli iOS 10 ja se tukee edelleen käytössä olevaa iOS 14 -järjestelmää. Flash-muistia oli saatavilla 32, 128 tai 256 Gt. Viimeksi mainittu oli huhuttu uutuus, jota varsinkin paljon kameraa käyttävät iPhone-käyttäjät olivat odottaneet. Takakamera säilyi ennallaan, 12 Mpx, mutta etukameraa päivitettiin 7 megapikseliin. Lisäksi puhelimella voi muokata live-kuvia ja kennon pikseleitä suurennettiin.

Muita uutuuksia olivat kotinäppäin ja stereokaiuttimet. Kotinäppäin vaihdettiin ja nykyisin vakiovarusteluna on niin sanottu kapasitiivinen nappi: se ei fyysisesti painu alas painaessa, mutta on kestävämpi verrattuna aikaisempaan malleihin. iPhone 7 oli myös ensimmäinen iPhone, joka oli sekä roiske- että pölytiivis. Mitoiltaan iPhone 7 vastasi edeltäjäänsä, sillä esimerkiksi näyttö oli perinteiset 4,7 tuumaa.

Yleiset arviot

Apple saa siis aina toisinaan kritiikkiä siitä, ettei se muuta puhelimien ulkoista olemusta juurikaan uuden mallin tullessä markkinoille. Tämä on kuitenkin siinä mielessä hyvä asia, että suojakuoria on saatavilla paremmin. Esimerkiksi iPhone 7 suojakuoret ovat yhteensopivia sitä seuranneen iPhone 8 -mallin kanssa.

Jo aiemmin mainittu kuulokeportin liitännän poistaminen aiheutti paljon kritiikkiä siitäkin huolimatta, että puhelimen yhteydessä tuli tarvittava adapteri, joka sovitettiin latausporttiin. Merkittäviä parannuksia oli kriitikoiden mukaan niin vähän, ettei korkea myyntihinta ollut perusteltu. Sinänsä iPhone 7 ei ollut ihan täysi floppi, mutta se nähdään ennemminkin siirtymävaiheena iPhone 6:n ja 8:n välillä. Toisaalta varsinkin puhelimen kameran parannukset saivat paljon kiitosta.