Puhelimet

iPhone 6S

iPhone 6S

iPhone 6S on ennen kaikkea edeltäjänsä iPhone 6:n paranneltu versio, joka toi myös paljon uudistuksia edeltäjäänsä nähden – monet näistä ovat nykyään Applen laitteiden vakiovarusteita. Kun puhelin julkistettiin syyskuussa 2015, sitä mainostettiin sloganilla “ainoa asia, joka on muuttunut, on kaikki”. Tätä jouduttiin avaamaan melko lailla, koska varsinkin ulkoiselta olemukseltaan uusi iPhone 6S oli täysin identtinen verrattuna edeltäjäänsä. iPhone 6S:n sai tosin ensi kertaa ruusukullan värisenä, mikä osoittautui suosituksi. Samassa yhteydessä julkistettiin myös odotetusti isompi iPhone 6S Plus -malli.

Toiminnot ja tekniset ominaisuudet

Ehkäpä tärkein uudistus oli paineen tunnistava näyttö, eli niin sanottu 3D-näyttö. Se toi paljon mahdollisuuksia uusille ominaisuuksille riippuen sovelluksista: esimerkiksi painamalla Sää-sovelluksen kuvaketta hieman lujempaa näytölle ilmestyy lisävalikko, jonka kautta voi hypätä suoraan jonkin kaupungin säätietoihin ilman, että tarvitsee avata itse sovellus. Twitterin kohdalla lisävalikossa ovat muun muassa “uusi tweetti” ja “ota valokuva”.

iPhone 6S:n kamerat olivat merkittävä parannus edeltäjäänsä verrattuna: etukamerassa oli nyt jopa 5 megapikseliä ja takakamerassa huikeat 12. Tämä sai eteenkin innokkailta valokuvaajilta kiitosta. Flash-muistia oli saatavilla joko 16, 32, 64 tai 128 Gt mallista riippuen. Näytön resoluutio on hieman parempi kuin edeltäjässään, 1 334 x 750 pikseliä. Puhelimen alkuperäinen käyttöjärjestelmä oli iOS 9 ja sitä voi päivittää vielä nykyiseen iOS 14 -järjestelmään.

Suojakuoret

Hyvillä kuorilla saa suojattua puhelimen heikommat kohdat eli reunat: mikäli puhelin tippuu reuna edellä lattialle, isku on pahempi kuin etulasi edellä tippuessa. Muotoilultaan puhelimet ovat identtisiä, joten iPhone 6 ja iPhone 6S kuoret sopivat toisilleen vallan mainiosti. Molempiin malleihin on saatavilla myös erityisen vahvoja armour-kuoria, joilla suojaat puhelimen myös vähän rankemmassa käytössä.

Yleiset arviot

Paineen tunnistavaa näyttöä pelättiin hieman aluksi, sillä Applen käyttäjät ovat tottuneet käsittelemään puhelintaan melko varovasti juuri sen näyttöä ajatellen. Uudistus toi kuitenkin näppäriä oikopolkuja, jotka ovat olleet niin huviksi kuin hyödyksikin. Kritiikkiä puhelin sai akun kestosta, jolla oli puheaikaa noin 14 tuntia. Vaikka ominaisuudet olivatkin parantuneet, niitä pyörittävä akku oli säilynyt samana, mikä luonnollisesti näkyy isompana lataamisen tarpeena.