Puhelimet

iPhone 6

iPhone 6 seurasi iPhone 5-, 5S- ja 5C-puhelimia ja tuli markinoille vuonna 2014. Se muistetaan parhaiten siitä, että se loi standardin iPhone-puhelimien nykyisille mitoille. Kun iPhone 6 julkaistiin, sen myyntilause oli “Isompi kuin isompi”. Siinä missä aikaisempien mallien näyttö oli tasan 4 tuumaa, iPhone 6:n näyttö on 4,7-tuumainen. Lisäksi yksi merkittävä uudistus oli, että sormenjälkitunnistin Koti-painikkeessa tuli tästä lähtien kaikkien Applen puhelimien vakiovarusteena.

Jo kauan ennen kuin iPhone 6 tuli markkinoille julkisuudessa arveltiin, että Apple jatkaisi näyttöjen kasvattamista pikkuhiljaa ja että uuden puhelimen avulla kuluttajamarkkinoille tuotaisiin myös mobiilimaksaminen. Virallinen julkaisutilaisuus pidettiin 9. syyskuuta 2014 Kaliforniassa. Suomen markkinoille puhelin saatiin 26. syyskuuta. Samassa yhteydessä julkaistiin myös vielä isompi versio: iPhone 6 Plus.

Tekniset ominaisuudet

Alkujaan puhelimen käyttöjärjestelmä oli iOS 8 ja sen viimeisin tuettu käyttöjärjestelmä on iOS 12.4.6. Mallia oli saatavilla 16, 32, 64 ja 128 Gt:n muistilla. Kamerat säilyivät samoina kuin iPhone 5:ssä, eli etukamerassa 1,2 megapikseliä ja takakamerassa 8. Molemmilla kameroilla pystyi nauhoittamaan HD-laatuista videota. Akun kesto oli pidempi kuin yhdelläkään aikaisemmalla iPhonella: valmistaja lupasi jopa 14 tunnin akun keston yhdellä latauksella. iPhone 6:n akku oli myös ensimmäinen Applen malli, jonka vaihtaminen ei onnistu kuin vain ammattilaisen toimesta. Näyttö oli ensimmäistä kertaa Applen oma Retina-näyttö, jonka tarkkuus on 1334 x 750.

Suojakuoret

Puhelinmalliin oli alusta asti saatavilla hyvin monenlaisia suojakuoria. Jos aiemmin piti tottua lompakkokuoriin, jotka tekivät puhelimesta puolet paksumman, iPhone 6 suojakuoret sai myös hieman kevyemmässä muodossa – vaikka kevyt muovinen kuori ei näytä paljolta, se suojaa kuitenkin puhelimen runkoa ja etenkin sen kulmia pudotessaan maahan. Uuden muotoilun ansiosta iPhone 6 kesti paljon kovemman iskun rungon kulmaan kuin aikaisemmat mallit.

Arviot

Recode-lehti totesi iPhone 6:n olevan paras markkinoilla oleva älypuhelin, joka sai kiitosta hyvästä muotoilusta ja kestävämmästä akusta. Kritiikkiä puolestaan tuli lähinnä esteettisistä haitoista, joista merkittävin oli antenni, joka oli tehty muovista. iPhone 6:n sanottiin myös taittuvan liian tiukkojen housujen taskussa liian helposti, mistä sai alkunsa niin sanottu bendgate.