Puhelimet

iPhone 5S

iPhone 5S

Kun iPhone 5S julkaistiin, sen myyntilause oli “edistyksellistä ajattelua”, mikä oli sinänsä osuva, koska puhelin toi ensi kertaa markkinoille jotain, joka on lähestulkoon vakiovarustelua ei vain Applen mutta myös muiden valmistajien puhelimessa: sormenjälkitunnistimen. Näin ollen puhelin oli paljon turvallisempi kuin pelkän salasanan varassa olevat edeltäjänsä. Puhelin julkaistiin syyskuussa 2013. Suomessa ne tulivat myyntiin 25. lokakuuta 2013. Puhelinta ei siis julkaistu samaan aikaan edeltäjänsä iPhone 5:n kanssa.

Huhut ennen julkaisua

Jo ennen iPhone 5S:n julkaisua mediassa keskusteltiin paljon sormenjälkitunnistimesta ja siihen liittyvästä tietoturvasta. Huhut lähtivät liikkeelle, kun julkisuuteen vuosi uuden puhelimen pakkaus, jossa kotinäppäimen malli poikkesi edeltävistä malleista ja sen ympärillä oli metallinen rengas. 5S-mallin kanssa samassa yhteydessä julkaistu iPhone 5C:stä sormenjälkitunnistin kuitenkin puuttui.

Ominaisuudet

Julkaisun yhteydessä iPhone 5S:n alkuperäinen käyttöjärjestelmä oli iOS 7. Viimeisin mahdollinen käyttöjärjestelmän päivitys oli iOS 12.4.9. joka julkaistiin marraskuussa 2020. Akun kestoksi luvattiin jopa 250 tuntia valmiustilassa. Verrattuna edeltäjäänsä iPhone 5:n, uudessa mallissa oli samantasoiset kamerat sekä edessä että takaa: 1,2 megapikseliä etukamerassa ja 8 takakamerassa. Kameroilla pystyi kuitenkin nyt kuvaamaan ensimmäistä kertaa hidastettua slow motion -videota laadusta tinkimättä.

Ulkomitat

Mitoiltaan puhelin oli myös edeltäjänsä kokoinen eli muun muassa näyttö oli 4-tuumainen. Näytön tarkkuus säilyi samana 640 x 1136 eli Applen niin sanottu Retina-näyttönä. iPhone 5S oli kuitenkin ensimmäinen Applen puhelin, joka oli saatavina kullan värisenä. Tähän vaikutti väitetysti se, että erityisesti Kiinan markkinoilla uusi värivaihtoehto lisäsi puhelimen luksus-olemusta.

Suositut suojakuoret

Muidenkin iPhone 5 -mallien tavoin lompakkokuoret ovat varsin suosittuja, sillä näin puhelimen mukana kulkevat muutkin oleelliset tarvikkeet, joita tarvitaan ihmisten ilmoille lähtiessä kuten vaikkapa bussikortti. Sinänsä iPhone 5S suojakuoret ovat siitä kätevät, että ne ovat täysin yhteensopivia esimerkiksi iPhone 5 ja SE -mallien kanssa.

Yhteenveto

Varsinkin sormenjälkitunnistukseen liittyvästä kritiikistä huolimatta iPhone 5S sai hyvän vastaanoton yleisöltä ja arvostelijoilta. Yhdysvalloissa malli oli loppuvuodesta 2013 myydyin puhelinmalli, ja päihitti muun muassa pahimman kilpailijansa: Samsung Galaxy S4. Verrattuna samaan aikaan julkaistuun 5C-sisarmalliinsa kuluttajat ja kriitikot olivat ylivoimaisesti iPhone 5S:n puolella.