Puhelimet

iPhone 5

iPhone 5 oli siinä mielessä yksi Applen mullistavia puhelinmalleja, että se toi mukanaan parikin sellaista uutuutta, jotka ovat ihan perusodotuksia valmistajan nykyisiltä malleilta. Ensinnäkin latauskaapeli vaihtui leveästä 30-pinnisestä nykyiseen Lightning-kaapeliin. Pienempi koko teki puhelimesta siromman, mutta Lightning-kaapeli on myös suunniteltu niin, että sitä ei voi kytkeä väärinpäin, eli enää ei tarvinnut katsastaa etukäteen, miten päin latauskaapelia on puhelimeen lykkäämässä. Toinen kaapeleita koskeva innovaatio oli aux-portin siirtäminen iPhonen pohjalle, mikä oli mahdollista nyt, kun latauskaapeli ei ollut enää niin leveä.

Jo välittömästi edeltävän mallin, iPhone 4S, julkaisun jälkeen käyttäjien keskuudessa alettiin arvailemaan seuraavan mallin julkistamista. Apple vahvisti iPhone 5:n kehittelyn loppukesästä 2012. Hieman tätä ennen julkisuuteen oli vuotanut joitain tulevan mallin yksityiskohtia. Virallinen julkistamistilaisuus pidettiin 12. syyskuuta 2012. Ennen julkistamista Apple lupaili puhelimen olevan “isoin juttu, mitä iPhonelle on tapahtunut sitten iPhonen”. Suomen markkinoille iPhone 5 saatiin 28. syyskuuta 2012.

iPhone 5:n alkuperäinen käyttöjärjestelmä oli iOS 6 ja viimeisin päivitettävä versio iOS 10.3.4. Kamera oli tuon ajan tarkimpia puhelinkameroita: takakameralla 8 megapikseliä ja etukameralla 1,2. Molemmilla kameroilla pystyi myös kuvaamaan HD-laatuista videota ensimmäistä kertaa. Akun käyttöaikakin oli vähintään kahdeksan tuntia, mutta esimerkiksi wifin varassa olevaa internetiä pystyi Applen mukaan käyttämään jopa 10 tuntia.

Vaikka Applen puhelimien runko onkin alumiinia, kannattaa niihin silti hankkia kunnolliset kuoret. Niillä puhelin tulee sekä suojattua että tuunattua. Tyypillisesti iPhone 5 kuoret sisältävät myös lompakon. Näin puhelimen mukana kulkevat esimerkiksi bussi- ja maksukortti tai vaikkapa verkkopankkitunnukset. iPhonen käyttäjien keskuudessa varsinkin tyylikkäät nahkakuoret ovat olleet suosittuja, koska ne tuovat tiettyä tyyliä, mutta ovat myös hyvä suoja puhelimelle.

Puhelinta ylistettiin aiemmin mainittujen innovaatioidensa lisäksi myös sen isosta näytön resoluutiosta: 4 tuuman näytöllä tarkkuus oli jopa 1136 x 640 pikseliä. Suomalaisten keskuudessa iPhone 5:sta kuitenkin pidettiin aluksi Nokian kopiona, mutta se löysi lopulta tiensä myös suomalaisten sydämiin. Valmistus loppui virallisesti syyskuussa 2013, kun markkinoille tuotiin iPhone 5:n parannellut mallit iPhone 5S ja 5C.