Blogi

Puhelinriippuvuus: Mitä se on ja miten saada se hallintaan?

Moni meistä viettää päivät puhelin kädessään; puhelin kulkeutuu helposti sänkyyn, vessaan ja jopa suihkuun. Moni älypuhelimen käyttäjästä syyllistyykin puhelimen liikakäyttöön. Raja liikakäytön ja puhelinriippuvuuden välillä on kuitenkin pieni. Mitä puhelinriippuvuus sitten tarkoittaa ja miten sitä on mahdollista hallita?

Puhelinriippuvuus: Nyky-yhteiskunnan vitsaus

Yleisen määritelmän mukaan riippuvuudeksi voidaan mieltää sellainen pakottava toimi, joka alkaa haittaamaan ihmisen normaalia elämää. Puhelinriippuvuudessa ongelmaksi voidaan määritellä sellainen tilanne, jossa puhelinta ei voida yksinkertaisesti laskea hetkeksi aloilleen. Toinen hyvä esimerkki puhelinriippuvuudesta on se, että puhelimen käyttö alkaa hallita omia ajatuksia ja toimintaa; jokainen puhelimen piippaus saa nappaamaan puhelimen käteen, jolloin muut asiat jäävät automaattisesti taka-alalle.

Puhelinriippuvuus voi synnyttää siitä kärsivässä ihmisessä myös muita oireita. Riippuvuus voi tulla ilmi esimerkiksi niin, että ihminen tuntee olonsa ärtyneeksi, ahdistuneeksi tai rauhattomaksi silloin, kun puhelinta ei ole mahdollista näprätä. Myös pelko puhelimen unohtumisesta kotiin tai akun loppumisesta tilanteessa, jossa puhelinta ei voi ladata, voivat aiheuttaa ahdistusta tai jopa paniikkia.

Kuinka puhelinriippuvuutta on mahdollista hallita?

Kuten mikä tahansa muukin riippuvuus, myös puhelinriippuvuus on hallittavissa. Tärkeintä on tiedostaa, että oma puhelimen käyttö ei ole enää normaalia. Tämän jälkeen riippuvuuden kitkeminen alkaa arvioimalla mahdollisimman tarkkaan, kuinka paljon puhelimen äärellä vietetään päivittäin aikaa. Tätä arviota auttavat parantamaan erilaisten mobiilisovellusten tekemät automaattiset raportit.

Ratkaisu puhelinriippuvuuteen on tietysti käytön vähentäminen. Tämä on toki helpommin sanottu kuin tehty. Puhelimen käytölle on hyvä asettaa aikaraja. Töissä se kannattaa piilottaa näkyviltä, jotta siihen ei tartuttaisi niin helposti. Makuuhuoneesta puhelimen käyttö kannattaa poistaa kokonaan. Lasten tapauksessa ruutuaikaa kannattaa rajoittaa reilulla kädellä erityisesti arkipäivinä.

Tilalle kannattaa lisäksi keksiä muuta tekemistä, joka vie ajatukset pois puhelimesta. Toinen kokeilemisen arvoinen keino on säätää puhelimen ilmoitukset pois päältä. Puhelinta voi kokeilla käyttää myös kokonaan pois päältä lyhyempiä aikoja, joita hiljalleen pidennetään. Riippuvuudesta irti pääseminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta mikäli omat keinot eivät tunnu auttavan, apua voi hakea myös ammattilaisen vastaanotolta.

Lopuksi

Puhelinriippuvuudella on monia emotionaalisia ja fyysisiä seurauksia. Sen lisäksi, että liiallinen puhelimen käyttö aiheuttaa ahdistuneisuutta ja ärtymystä, puhelimen sinisellä valolla on negatiivisia vaikutuksia unen laatuun, oppimiseen ja keskittymiskykyyn. Tästä syystä on tärkeää, että puhelinriippuvuuden hallitsemiseksi ja hoitamiseksi se tunnistetaan ajoissa.