Blogi

Mikä on 5G?

5G on täällä! Monet ihmiset eivät kuitenkaan näytä vielä ymmärtävän, mitä se tulevaisuutemme kannalta voi tarkoittaa. Olemme kuitenkin voineet huomata markkinoille pikavauhtia saapuvien uusien puhelinmallien tapauksessa, millaisesta hypetyksestä 5G:ssä on kyse. Mutta mitä 5G oikeasti tarkoittaa ja millainen merkitys sillä on tavallisen tallaajan arjessa?

Mitä 5G tarkoittaa?

Kuten moni voi jo aavistaa, 5G on jatkoa pikkuveljelleen 4G:lle. Termillä “5G” viitataan langattoman tekniikan sukupolveen – eli “Fifth generation” tai viides sukupolvi. Vaikka aikaisemmat sukupolvet on niiden teknisestä näkökulmasta katsottuna määritelty niiden tarjoaman tiedonsiirtonopeuden perusteella, jokaisella “G:llä” on omat erityispiirteensä, jotka ovat tehneet niistä yhteensopimattomia teknologioita edeltäjiensä kanssa.

5G:n edeltäjiä ovat olleet vuosien saatossa 4G, 3G, 2G ja 1G. Millä tavalla 5G-verkko sitten eroaa edeltäjistään? No, ensinnäkin se tarjoaa nopeampaa tiedonsiirtoa. Tämän lisäksi 5G:llä on aikaisempaa matalampi latenssi (viive) ja siihen on mahdollista riittää useampia laitteita.

Miten 5G toimii?

5G-verkko käyttää hyväkseen OFDM-nimistä koodausta, joka muistuttaa pitkälti 4G:n käyttämää LTE-koodausta. 4G-verkkoon verrattuna 5G kykenee kuitenkin kasvattamaan yhteysnopeuksia samoilla taajuuksilla jopa 30 prosentilla aikaisempaa tehokkaamman koodauksen ansiosta. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että 5G on suunniteltu käyttämään edeltäjiään suurempia väyliä.

Yhteenvetona voimme siis todeta, että 5G-verkon tavoitteena on tarjota meille aikaisempaa tehokkaampia yhteysnopeuksia suuremmalla kapasiteetilla ja pienemmällä latenssilla varustettuna. 5G-verkon enimmäisnopeuden uskotaankin nousevan jopa 10 Gbit/s tasolle. Tämä on huikea muutos, jos mietitään, että sen edeltäjän, 4G:n enimmäisnopeus on ollut kymmenen kertaa pienempi, noin 1 Gbit/s.

Millainen merkitys 5G:llä on tavallisen suomalaisen arjessa?

Koska 5G on vielä uusi juttu, se ei ole saapunut kaikkialle Suomeen. 5G-verkon hyödyntäminen tarkoittaa myös sitä, että laitteiden on tuettava kyseistä yhteyttä. 5G-verkkoa ei siis ole mahdollista käyttää 4G:tä tukevalla puhelimella.

Alkuvaiheilla 5G ei todennäköisesti pääsee lähelle huippunopeuksiaan, sillä tukiasemia on vielä vähän. Tämä tarkoittaa myös sitä, että mitä enemmän verkossa on käyttäjiä, sitä enemmän yhteys kuormittuu. Tilannetta on kuitenkin mahdollista parantaa tukiasemia lisäämällä.

Vaikka 5G ei ole vielä saavuttanut maksimaalista potentiaaliaan, tavoitteena on hyödyntää tätä uuden sukupolven verkkoa huomattavasti monipuolisemmin. 5G tarkoittaa paljon muutakin kuin 5G-puhelimia. Tavalliselle ihmiselle se tulee todennäköisesti näkymään nopeampana nettiyhteytenä, mutta samalla odotetaan, että 5G-verkon yleistyminen avaa digitaalisten palveluille ja teknologialle täysin uudenlaisia kehittämismahdollisuuksia.