Artikkelit

Puhelimen valinta

Älypuhelimien maailma voi olla hankala; mikä puhelin olisi sopivin juuri omaan käyttöön? Eroja puhelimissa löytyy niin muistin koossa, kameroiden spekseissä kuin näytön teknologiassa – ja etenkin hinnassa. Mikä puhelin sitten omaan käyttöön olisi se kaikkein sopivin? Ota huomioon puhelimen valinnassa ainakin seuraavat asiat.

Käyttöjärjestelmä

Tämä on yleensä ykköstekijöitä, kun valitaan uutta puhelinta. Käyttäjä on voinut tottua käyttämään joko Androidia tai iPhonea, ja vanhasta käyttöjärjestelmästä ei haluta luopua koska siihen on tottunnut. Monesti Androidin ja iPhonen käyttäjät jakautuvat muutoinkin hieman eri leireihin, mutta ei siitä enempää tässä artikkelissa.

Nykyään käyttöjärjestelmän vaihtaminen toiseen on kuitenkin vaivattomampaa kuin vielä muutamia vuosia sitten; eri sovellukset tekevät tiedon siirtämisestä Androidilta iPhoneen ja toisinpäin vaivatonta, eikä käyttöjärjestelmässä tarvise enää niinkään pahoin huolehtia tietojen siirtämisestä tai niiden mahdollisesta häviämisestä puhelimen vaihdon yhteydessä.

Ominaisuudet

Tämä aihe on laaja, mutta tärkeä; mitä ominaisuuksia tarvitset ja arvostat puhelimessa?

Kamera

Monesti huippupuhelimet taistelevat kärkisijoista mm. kameran ominaisuuksilla. Se on ymmärrettävää; erot kamerassa on yksi konkreettisimpia, helpoimmin ymmärrettäviä sekä monille käyttäjille myös tärkeimpiä asioita älypuhelimessa. Puhelimen kamerat ovatkin tällä hetkellä parhaimmissa puhelimissa järjestelmäkameroiden tasolla, ja jopa ominaisuuksien säätäminen puhelimen kamerassa voi onnistua tiettyjen mallien kohdalla aivan yhtä hyvin kuin järjestelmäkameroissa.

Muisti

Isoja hintaeroja puhelimissa on myös muistin koon johdosta; tämä pätee esimerkiksi Applen puhelimissa. Hintaeroa voi kertyä merkittävästikin pelkästä muistin koon erosta, vaikka puhelimen rakenne ei muilta osin poikkeaisikaan. Ennen puhelimen valintaa onkin syytä huomioida, paljonko muistia puhelimeensa tarvitsee ja kuinka paljon eroja hintaan tulee muistin laajentamisesta. Etenkin paljon valokuvaavien olisi huomioitava tämä; kuvat kun vievät paljon tilaa puhelimen muistissa.

Akunkesto

Jälleen yksi tekijä, jossa voi olla suuria eroja eri puhelinmallien kohdalla. Akunkesto on esimerkiksi merkittävä tekijä, jossa 2020 julkaistu uusi iPhone SE on merkittävästi modernimpia puhelimia huonompi. Siinä missä uusi iPhone SE on puhelimena varsin hyvä muilta ominaisuuksiltaa, on akunkesto siinä selkeä heikkous, joka ajaa monet ostajat valitsemaan toisen puhelinmallin. Akunkeston heikkouden lisäksi kyseinen puhelin on myös hidas latautumaan, joka entisestään pahentaa ongelmaa.

Latausnopeus

Etenkin OnePlus on puhelinvalmistajista kunnostautunut tällä osa-alueella; OnePlussan latausnopeudet ovat aina olleet markkinoiden parhaimmistoa, ja nykyään päivän virrat saa ladattua oneplussaan jo parinkymmenen minuutin lataussessiossa. Kiireiselle henkilölle latausnopeus voikin olla yksi tärkeimpiä valtteja puhelimen valinnalle – mm. iPhonessa latausnopeudet eivät ole olleet markkinoiden parhaimmistoa.

Puhelimen valinta työkäyttöön

Edellä mainitut ominaisuudet ovat vain ihmisten mieltymyksiin liittyviä, mutta entä jos puhelinta on valitsemassa työkäyttöön? Mitä puhelimen valinnassa tällöin tulisi huomioida?

Tietoturva

Luonnollisesti työkäytössä monesti tärkeää on puhelimen tietoturva; laitteella saatetaan käsitellä yrityksen asioita, jotka eivät missään nimessä saa vuotaa yrityksen ulkopuolelle. Puhelimen tietoturvassa aivan perusjuttuja on käyttöjärjestelmän ja sovellusten pitäminen päivitettynä ja puhelimen näytön lukituksen käyttö.

Tietoturvaa parantamaan puhelimiin on myös saatavilla MDM-ohjelmistoja, jotka saattavat mm. rajata sallittuja sovelluksia, estää työhön liittyvien tiedostojen ja kansioiden käytön yksityiskäyttöön tarkoitetuissa sovelluksissa ja mahdollistaa laitteen etätyhjennyksen, mikäli puhelin pääsee katoamaan.

Hinta

Viimeisimpänä ja ehkäpä tärkeimpänä asiana – puhelimen hinta. Tämä seikka on puhelimen ostossa monesti se tärkein; paljonko uusi puhelin maksaa ja saanko rahoilleni varmasti vastinetta? Kun kaupassa uudet puhelimet maksavat 200-1500 euroa, on hinta tottakai otettava huomioon puhelimen ostossa. Kalleimmissa puhelimissa ei monesti maksa pelkästä raudasta ja ominaisuuksista, vaan tällöin hintaa nostaa myös uutuusarvo sekä brändi. Tämä onkin johtanut keskihintaisten puhelimien suosioon – nykyään ostetaan yhä enemmän n. 400-500 euron puhelimia, sillä niiden koetaan olevan parhaita hinta-laatu -suhteeltaan. Tämä onkin monesti totta; tinkimällä huippupuhelimien ominaisuuksista hieman saattaa saada todella hyvän puhelimen merkittävästi lippulaivamalleja edullisemmin.

Uuden puhelimen oston jälkeen kannattaa luuriin hankkia myös kuoret suojaamaan uutta laitetta. Tutustu kuorivalikoimaamme täältä!