Artikkelit

Puhelimen suojaaminen tärkeämpää kuin koskaan

Puhelimen suojaaminen on tänä päivänä tärkeämpää kuin koskaan ennen puhelinten historiassa. Puhelinten korjauskustannukset ovat nousseet viime vuosina merkittävästi, ja samalla uusien laitteiden hinnat ovat myös tulleet ylös radikaalisti – myös inflaatio huomioon ottaen. Puhelimen suojaaminen asianmukaisesti onkin näin ollen nykypäivänä entistä tärkeämpää; ilman oikeanlaista suojaa puhelimen saattaa saada hajotettua yllättävänkin helposti, ja jo yhden lasipinnan rikkoutuminen puhelimesta voi tulla hyvinkin kalliiksi.

Miksi korjauskulut ovat nousussa?

Kuten edellä mainittiin, puhelimien korjauskustannukset ovat viime vuosina nousseet merkittävästi. Syyt ovat pääosin puhelimien muuttuneessa rakenteessa ja käytetyn teknologian vaihtumisessa.

OLED-näytöt korvanneet LCD-näytöt

Tämä on ehkä kaikkein suurin tekijä, joka on keskimääräisesti nostanut puhelimen korjaushintoja todella paljon. Puhelimen näyttö oli vielä muutamia vuosia sitten lähes aina perinteinen ja kohtuullisen edullista teknologiaa hyödyntävä LCD-näyttö, eli nestekidenäyttö. LCD-näyttöteknologia on tällä hetkellä jo melko vanhaa, ja yksinkertainen tekniikka teki myös puhelimien näyttöpaneeleista varsin edullisia. Edulliset näyttöpaneelit luonnollisesti tarkoittivat edullisia varaosia, joka puolestaan säilytti puhelimen näyttöjen korjauskulut kohtuullisen suuruisina. LCD-näyttöjen vaihdossa itse varaosan hinta olikin käytännössä aina pienin kuluerä korjauksessa, ollessaan vain murto-osan koko korjauksen hinnasta. Suuremman osan korjauskuluista puhelimen näytön vaihdossa otti mm. korjausliikkeiden voitto, verot sekä korjausliikkeen muut kulut. LCD-näyttöjä on vieläkin käytössä joissain uusissa puhelimissa, ja iPhoneissa tämä oli pitkään ainoa käytössä ollut näyttöteknologia – mm. iPhone 8 on vielä varustettu LCD-näytöllä.

OLED-näyttö on sittemmin korvannut LCD-näytön yleisimpänä näyttöteknologiana puhelimien näytöissä. Ensimmäisiä OLED-näyttöisiä puhelimiakin alkoi tulla jo useampia vuosia sitten, Samsungilta. Samsungin puhelimissa OLED-näyttöjä siis oli käytössä jo monta vuotta ennen kuin esimerkiksi Apple alkoi käyttää OLED-näyttöjä. Jos olet siis omistanut jonkin Samsung Galaxy S -sarjan puhelinmallin muutamia vuosia sitten ja onnistunut rikkomaan tästä näytön, olet saattanut päästä järkyttymään näiden todella kalliista näyttöpaneelien hinnoista. Mm. Samsung Galaxy S8 -näytön vaihdon hinta on maksanut useimmissa liikkeissä useita satoja euroja, joten ilman kotivakuutusta tämän luurin korjautus on tuntunut lompakossa melko ikävältä.

Lasinen takaosa – helppo korjata, vai onko?

Puhelimen lasinen takaosa ei ole mikään uusi keksintö. Lasinen takapaneeli on tuttu jo mm. iPhone 4 -mallista, ja tämän puhelimen omistajat ovatkin monesti myös tämän varaosan päässeet vaihtamaan. Monen korjaajan ja jopa korjausliikkeen perustajan tarina onkin alkanut legendaarisesta iPhone 4 -puhelimen takalasin vaihdosta – näinkö helppoa puhelimen korjaaminen todella voi olla?

Siinä missä iPhone 4 -puhelimen takalasin vaihtaminen oli naurettavan helppoa ja nopeaa, ei iPhonet enää tarjoa yhtä mukavia korjauskokemuksia takalasin vaihdon osalta. Nykypäivänä lasin vaihtaminen on nimittäin hyvin tuskallista ja jopa todella kallista. Monet korjaajat myös tietävät, että vaikka Huawein ja Samsungien takalasien vaihto ei aivan yhtä helppoa olekaan kuin vanhaan iPhoneen, onnistuu se kuitenkin melko vaivattomasti – lämmitä lasia, irroittele vanha ja liimaa uusi. Voisi kuvitella, että uusien Applen tuotteiden takalasi irtoaa samalla keinolla, mutta tämä olisi virhepäätelmä.

Uudemmissa iPhone-puhelimissa takalasi on nimittäin kiinnitetty niin vahvalla liimalla, ettei useimmat korjausliikkeen vaihda pelkkää takalasia. Tällöin vaihtuu nimittäin koko puhelimen runko, ja kuten arvata saattaa, koituu tällainen operaatio taas kerran puhelimen omistajalle hyvin kalliiksi. Jotkin pienemmät ja erikoistuneemmat korjausliikkeet tekevät myös pelkän lasin vaihtoa, mutta tämä vaatii vaihtoon erikoistuneen laser-irroituslaitteeen (kyllä, takalasin irroitus vaatii laseria!). Johtuen erikoistyökaluista ei tällöinkään pelkän lasin vaihdossa päästä aivan parinkympin korjauskuluilla.

Suoja voi säästää paljon

Oikeanlainen puhelimen suoja voi siis säästää parhaimmillaan satojen eurojen korjauslaskulta sekä siltä vaivalta, joka koituu puhelimen kärräämisestä huoltoon liikkeeseen ja sen odottelusta. Korkeat korjauskulut myös tekevät laitteen vakuuttamisesta entistä tärkeämpää; puhelimen korjaus kun useimmiten menee kotivakuutuksen piikkiin. Vaikka vakuutuksessa yleensä onkin 150 euron omavastuu, tulee puhelimen korjautus silti yleensä merkittävästi edullisemmaksi vakuutettuna.